Ekoelämä harrastuksena

Ekoelämää-blogi sopii hyvin perhelehden teemaan, sillä lisääntyminen on väistämättä suurimpia ympäristökuormituksia, joita tavallinen ihminen voi eläessään aiheuttaa. Ilman uutta sukupolvea ympäristöongelmat ratkeaisivat nopeasti: noin sadan vuoden päästä viimeinen sammuttaisi valot ja ahtaalle ajettu luonto valtaisi vähitellen takaisin sille kuuluneet alueet.

Päätös hankkia lapsia oli tämänkin vuoksi minulle pitkän miettimisen tulos. Lopulta tähänkin päätökseen päti sama kuin henkilökohtaisiin ekotekoihin yleensä: on vaikea kuvitella, että ihmiskunnan enemmistö koskaan omaksuisi samoja arvoja. Niinpä liialliseen elinympäristömme kuormitukseen voidaan saada muutos vain siten, että ympäristömyötäisestä tavasta toimia tehdään jokaiselle myös helpoin, halvin ja hauskin tapa toimia. Henkilökohtainen ekoelämä on hauska harrastus ja elämäntapa, mutta isot muutokset tapahtuvat vasta sitten, kun lainsäädäntö ja talouskin niitä tukevat. Sen verran kuitenkin noudatan Gandhin periaatetta "Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä", että lapsiluku saa luvan pysyä maksimissaan kahdessa.

Järjestötoiminta on tapa edistää isoja muutoksia, mutta äitiysloman myötä on aika keskittyä henkilökohtaiseen ekoelämäharrastukseen. Kotiin jääminen on antanut hyvän mahdollisuuden pysähtyä kiireisen työ- ja järjestöelämän keskellä. Olen miettinyt omia arvojani ja mitä haluan siirtää eteenpäin. On tietenkin jälkikasvun oma valinta, kannattaako se kotinsa arvomaailmaa vai jotakin muuta. Voimme vain ilmaista, mikä meidän mielestämme on hyvä ratkaisu.

Käytännön järjestelyihin on myös mennyt oma aikansa. Muutimme Tompan kanssa kommuunissamme hiukan isompaan huoneeseen, jonka etuihin kuuluu oma kylpyhuone. Siinä ohella olemme miettineet, kuinka lapsenhoito helpoiten järjestyy ja kuinka aiheuttaisimme kämppiksille mahdollisimman vähän riesaa. Nyt suurin osa välttämättömistä alkaa olla koossa, mutta eipä laskettuun aikaankaan ole enää kuin kaksi viikkoa.

-Piia

1 kommentti

  1. Laura said,

    8 huhtikuun, 2008 klo 8:28 am

    Tehän olettekin sitten ihan loppusuoralla! Onnea koitokseen!!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: